Ett sätt att utvecklas tillsammans med sin häst kan vara att delta i ridtävlingar. Även om du trivs med att bara rida för skojs skull, kan ridtävlingar skänka en ny dimension till hästlivet. Du vet väl att du inte behöver vara proffs och elit för att delta i tävlingar? Internationella tävlingar behöver du dock vara kvalificerad till. Det bästa är därför att börja med små, lokala tävlingar. Många mindre stall ordnar tävlingar för så väl hobbyryttare som elit. Vill du inte tävla själv kan det ändå vara roligt att besöka dessa tävlingar för att få inspiration till din egen ridning eller naturligtvis för att det är så roligt.

Ridtävlingar och krav för internationell nivå

Om du funderar på att börja tävla internationellt med din häst finns det några saker som du bör tänka på först. För att delta i internationella ridtävlingar måste både du och din häst vara registrerade hos FEI, det vill säja ”Fédération Euquestre Internationale”. Det spelar ingen roll vilket typ av ridsport som du sysslar med, både ryttare och hästar som deltar i tävlingar inom hoppning, dressyr, fälttävlan, körning eller voltige måste vara registrerade. En registrering hos FEI gör att arrangören enkelt kan se hur kvalificerade häst och ryttare är.

Det är också viktigt att du och din häst har kvalificerat er i god tid innan ni startar i internationella ridtävlingar. Det är alltså viktigt att vara förberedd i den gren du startar i. Ambitionen bör vara att kunna ta en placering. Om du ska tävla i till exempel i hoppning är det viktigt att känna till banan och hindrens höjd innan tävlingen. Naturligtvis måste du och din häst vara vana vid banans svårighetsgrad. För internationella ridtävlingarna kan du inte bara anmäla dig till, du måste istället kvala med tidigare resultat för att få delta.

Ridtävlingar på internationell nivå i Sverige

Här i Sverige har vi en rad internationella och nationella ridtävlingar, både stora och små. Hos Svenska ridsportförbundet kan du enkelt söka reda på tävlingar nära dig oavsett om du är intresserad av hoppning eller dressyr, eller någonting där i mellan. Att gå och titta på en stor ridtävling är en spännande utflykt både för dig som är hobbyryttare, bara gillar hästar i allmänhet och för dig som själv vill befinna dig på banan någon gång i framtiden. Har du tur kanske du får se några av våra svenska ryttarstjärnor i action också.

Några av de kända namnen inom svensk ridsport är Malin Baryard Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson och Douglas Lindelöw, alla är de verksamma inom hoppning. Inom dressyr är några av de kända namnen bland annat Patrik Kittel och Emelie Nyreröd. Att få se någon av dessa på banan är en dröm för många hästintresserade. Kom dock ihåg att du inte behöver besöka de största tävlingarna för att få en spännande upplevelse. Även på små klubbar anordnas ridtävlingar som kan bli riktigt rafflande och imponerande.

Ridsport kräver mycket

Oavsett om du är intresserad av att själv bli en av de ryttare som deltar i internationella ridtävlingar eller om du bara är sugen på att kika på dem så har du nog, efter att ha läst denna text, förstått att ridsporten kräver mycket av sina utövare. För att kunna tävla internationellt måste både du och din häst vara kvalificerade. Vägen dit kan vara mycket lång och konkurrensen är hård. Det krävs att man verkligen är dedikerad till sporten och sina djur. Är du det har du inget att förlora.

Ridtävlingar på internationell nivå kräver mycket träning