Är det någonting som bruka dyka upp på varje liten flickas önskelista är det en ponny! Kanske är det hästens ringa storlek som gör att ponnys är så omåttligt populära bland barn och ungdomar, kanske är det dess karaktäristiska temperament. Leksakerna My Little Pony och tv-serien med samma namn satte på 80-talet ponnys på kartan, men dessa små hästar har i flera tusen år använts av människan för olika syften och fortsätter så att göra än idag. Men vad skiljer egentligen en ponny och en större häst åt, annat än storleken, och vilka ponnytyper finns?

Ponnys är mindre och enklare att hantera

Ponnys kallas hästar av lite mindre modell och ponnyn skiljer sig alltså inte nämnvärt åt från andra hästar annat än storleksmässigt. Ponnyer delas in i fyra klasser och det är mankhöjden som avgör vilken kategori en ponny tillhör. A-ponnyer har en mankhöjd på upp till 107 cm, medan B-ponnyns mankhöjd ligger på mellan 107 och 130 cm. 140-148 centimeter i mankhöjd mäter D-ponnyn och däremellan, på 130-140 cm, ligger C-ponnyn. Vid tävlingar tillåts inte ponnyer över 148 cm i mankhöjd att delta, men annars kan även hästar med en mankhöjd på 148-150 cm räknas in som ponnyer.

Ponnys har ofta något kortare ben och kraftigare huvud i proportion till resten av kroppen jämfört med stora hästar. Det vanligaste användningsområdet för ponnyer idag är som ridhästar för barn och ungdomar, som de med sin mindre storlek lämpar sig väl för. Ponnyn anses vara mer lätthanterligt och ha ett mildare temperament än sina större artfränder, men detta varierar från individ till individ. Vissa ponnyer kan ha ett vildare temperament och därmed vara svårare att hantera än andra. De mindre hästar som karaktärsmässigt påminner om större hästar brukar istället kallas miniatyrhästar.

Olika typer av ponnyhästar

Ponnys delas in i flera olika raser där shetlandsponny är den mest namnkunniga rasen. Shetlandsponnyn har som namnet antyder, sitt ursprung på de skotska Shetlandsöarna. Med en mankhöjd på under 107 cm är det en av de allra minsta hästraserna. Shetlandsponnyn har inte bara en stark egen vilja utan är ett av de starkaste hästdjuren sett till sin storlek. Även fjordhästen brukar ibland på grund av sin blygsamma mankhöjd misstas för att vara en ponny, men det är ingen ponnyras utan en kallblodshäst.

Det finns också två svenska ponnyraser – gotlandsruss och svensk ridponny. Dessa bägge ponnys skiljer sig åt både avseende historia och användning. Gotlandsrusset kommer naturligtvis från Gotland och har en mankhöjd på mellan 115 och 130 cm. Det är en stark och väldigt gammal hästras som tros ha brukats av människan i drygt 6000 år. Den svenska ridponnyn har en betydligt kortare historia och avelsarbetet kring dessa började så sent som 1990. Den svenska ridponnyn har en mankhöjd på 128-148 cm och är tänkt att användas av tävlingsryttare.

Ponnys

En stor häst i litet format

Man brukar säga att ponnys är en stor häst i ett litet format. Trots sin mindre storlek har ponnyn ofta minst lika mycket attityd som de större hästarna och är också förhållandevis starka. Detta gör att de kan användas till mycket, som exempelvis tävlingsridning, ponnyridning, som arbetshäst eller som sällskap till större hästar. Världen över används olika ponnyraser för olika ändamål men alla ponnyer delar förutom den mindre storleken också en gemensam historia samt släktskapet med de större hästraserna. Vilken är din favorit bland ponnyraserna?