Mini Shetland och British Spotted Pony är två hästraser som härstammar från Storbritannien. Mini Shetland har sin härkomst från Shetlandsöarna utanför Skottland och är en av världens minsta hästraser. British Spotted Pony är en ponnytyp som endast är godkänd som tigrerad och har haft England som sitt hem i flera tusen år. Rasen har även en ”storebror” som kanske inte många vet om och det är appaloosa som registreras som egen ras. För fortsatt utveckling inom de båda raserna är det bra att avla på renrasiga ston och hingstar samt hingstar med bra exteriör och som är godkända inom avel.

Hingstar är viktiga för avel

Både raserna är små i storleken där mini shetlandsponnyn aldrig får vara högre än 86 cm och British spotted pony får ha en mankhöjd på högst 148 cm. De två raserna har dock en sak som skiljer dem åt: British spotted pony är endast godkänd med färgen tigrerad vilket innebär prickig i olika varianter medan Mini shetlandsponny är godkänd i alla färger förutom tigrerad. Vare sig det är hingstar eller ston är det viktigt att båda är godkända för avel för att kunna bli registrerade.

Det finns endast 800 registrerade exemplar av British spotted pony vilket gör att rasen är ovanlig därför är fortsatt avel viktigt för rasens överlevnad. På stall Belekima kan du hitta båda två raserna och få se härliga och godkända hingstar för avel med olika exteriör och färg. Det är viktigt att hitta den hingst som passar just ditt sto och då är det viktigt att främst tänka på hästens psyke och försöka komplettera upp stoets ”svagheter” så fölet kan bli den perfekta hästen.

Hingstar är barnvänliga

Ponny med bra psyke

Hingstar med bra psyke är en bra grund till en fantastisk avkomma. Mini shetlandsponny eller British spotted pony är oftast bland de hästraser du först köper till ditt barn. Storleken samt personligheten gör att båda raserna är underbara som första ponnyer. De är arbetshästar sen flera tusen år tillbaka vilket och är otroligt lojala samt gillar att arbeta. Ponnyerna kan ibland bli lite busiga som ponnyer kan bli men med rätt uppfostran från födseln som dom får här på stall Belekima så får du en lojal, mysig och söt kompis.

Många har en ”ponnytid” som sedan tar slut för att gå över till storhäst men med starka och lojala ponnyraser behöver du inte överge ponnytiden. 170 hingstar finns registrerade i Sverige och 1800 ston vilket gör att rasen är väldigt populär. Flera år tillbaka i tiden så användes mini shetlandsponnyerna och spotted British ponnyer till arbete i gruvorna som draghästar. De användes även under krigen vilket gör att man idag kör ponnytrav med dom och även som sällskapsponnyer till andra hästar. Valet är ditt men du kommer definitivt få en vän för livet!

Ponnyer med stark vilja

Utformningen och utseendet är redan format sedan århundraden tillbaka och det är vår plikt att förstärka och förvalta raserna vidare genom avel med godkända hingstar och ston. Att välja rätt stuteri och stall när du väljer att köpa din blivande mini shetland eller British spotted pony gör att du inte endast får en säker och bra ponny som är frisk utan du bidrar även till fortsatt god avel och utveckling för raserna. Det är viktigt för att säkra att blodlinjerna förs vidare och ger friska föl.